Sløjd i 5. & 6. klasse
Eksempler på udgangspunkter for sløjdundervisningen i 5.-6. klasse kunne være:
- Små træsløjdopgaver.
I 5.kl. starter vi tit med en lille overskuelig opgave, en »tryllemølle«, og ekstra evt. en mølle, der kan sættes på cyklen.
- Design.
Udkast til din egen udgave af mindre brugsgenstande, f.eks. en flaskeåbner.
- Grøn sløjd.
Grendåse, træskeer, panderedskaber m.v. snittet i friskfældet træ.
- Knivbygning.
Normalt henlagt til 6. klasse. Vi køber en færdig, billig klinge og laver vort eget skaft ud fra en række oplæg. Der kan indgå forskellige træsorter, læder, horn, tak, ben, metal og andre materialer. Bagefter syr vi en læderskede til kniven.
- Pileflet.
En vikingebrødbakke. Små kurve og urtepotteskjulere.
- Luffarslöjd (ståltrådssløjd).
Lysestager, stormkroge, knagerækker o.l. lavet efter de svenske vagabonders gamle tradition.
- Beholdere.
Samlinger, dyvler, lim, skruer, fasning.
- Julegaver.
Bare vi dog kunne slippe!? Servietholder, nissemand, lysestage ... Det er også et problem, når en elev fortæller mig, at hans far har fødselsdag i morgen, og at han gerne ville lave noget til ham, som varer mindst en måned, og det skal bare være færdigt, og hvis jeg så bare lige kunne hjælpe!?- Egentlig synes jeg, at sløjdundervisning er for alvorligt til at skulle være underlagt jul og fødselsdag! -
- Børstenbinding.
Små pensler af gedehår og lidt større børster med hestehår.
- Spånsløjd.
Med en spånhøvl (med høvljernet i spids vinkel) høvler vi spåner af brædder, har har ligget én eller flere uger i vand, og af disse tykke spåner fletter vi spånkurve.
- Lysestøbning.
Materialerne er paraffin samt bomuldstråd til væge. Formene finder vi eller udtænker vi; design og opfindsomhed skal indgå.
- Mellemarbejder Frisløjd.
Hurtige elever kan ud over de obligatoriske arbejder få lov til at udfylde ledige stunder med at lave arbejder efter eget valg, men dog begrænset af, hvilke materialer vi har til vor rådighed.
- Værktøjslære.
Lære værktøjernes navne, brug og funktion. Lære at arbejde hensigtsmæssigt og vælge værktøj efter opgave.
- Sløjdteori.
I 6. klasse bruger vi Elevens bog i Sløjd.
- Kulturteknikker.
Emnet integreres i den øvrige undervisning. Vi oplever tidligere tiders metoder og værktøjer til fremstilling af genstande.
- Etnografika.
Det er andre kulturers teknikker, det være sig grønlandske figurer, eller knive fremstillet efter samesløjdens materialer og fremgangsmåder, eller skamler fremstillet efter ugandisk opskrift.
Vi har haft et godt udbytte af at lave skamler (hvordan sætter man mest hensigtsmæssigt ben på?), amagerhylder (en virkelig udfordring at lave noget med skrå sider; og hvordan udsmykker man den? - her er pigerne som regel skrappere end drengene), ure (find et billigt urværk i en 10'er-butik og design din egen urskive); hvordan laver man en smart knagerække? (ikke bare nogle søm hamret i et bræt!); derudover er der spil, bevægeligt legetøj, design af smarte hyldeknægte, tøjbøjler og meget mere.
Små forslag: Navneskilt i træ med bånd til at binde på større genstande, som ikke kan være i elevens kasse. - Fløjter, herunder pilefløjter. - Og så har vi et par tidsskriftskassetter med masser af modeller, oplæg, forslag til mellemarbejde / frisløjd -
Har en elev en god idé, er der gode muligheder for at overbevise læreren om, at der skal afsættes tid til projektet, og det kan omfatte fritagelse fra en række obligatoriske projekter. De obligatoriske projekter skal først og fremmest tilsikre, at elever, der ikke er drevet af personlig motivation, og som ikke selv i tilstrækkeligt omfang kan definere velegnede egne projekter, får det intenderede udbytte af undervisningen.
Sløjdmodeller
Bordskåner
Tømrerknude
Æske januar 2005
Modeludvalget: stor samling af
skolesløjdmodeller 1940-1997
Sløjdlinks:
Snittesiden om træsnitning med kniv.
Hornbæk Skoles sløjdside
Sloyd History
Sloyd Movement
Nääs slöjdpedagogiska bibliotek
Danmarks Sløjdlærerforening
Dansk Sløjdlærerskole, København
Sløjdhøjskolen i Esbjerg
Slöjd i svenska skolor
Slöjd & Data
slojd.nu
Slöjd-sidan
Hemslöjden i Sverige
Slöjdriket: Torsåsbygdens Slöjdförening
Slöjdmässan: Grevbäcks Hembygdsförening
Slöjdmässa i Gullabo
Historiske glimt
Tyske sløjdsider fra Mecklenburg-Vorpommern
Træskammel fra Østrig
Tysk træsløjd
Tysk hobbysløjd
Deutsche Schullinks
Knive:
Knivfremstilling: Messerschmiedemeister Wolf Borger
Tema knivbygning (Linå)
Materialer og links til leverandører
Anku knivmaterialer
Våbenloven
Sløjdhistorie:
Sløjdhistorie